Helyünk a világban

Hírek

Kedves látogatók!

A következő időszakban itt a honlapon és a közösségi médiás felületeimen is megújulást, tartalombővítést tervezek. Szeretném a sok-sok új tervemet, ötletemet megmutatni, jóval aktívabb jelenléttel, sok érdekes írással várok szeretettel mindenkit vissza hamarosan! Addig is emailben vagy facebook-on szívesen fogadom az ötleteket, hogy miről szeretnétek olvasni! Szép tavaszt kívánok! Andrea


Örömmel tájékoztatom kedves látogatóimat, hogy 2020. tavaszán újabb képzésen veszek részt, amellyel hamarosan hivatalos eü. és természetgyógyász alapvizsgát teszek, ősztől pedig pszichológia egyetemi alapképzés következik, hogy még több szakismerettel segíthessek:)


Kedves látogatók! A következő időszakban átmenetileg nem dolgozom, hogy a sok évi munkát feltöltődési időszak követhesse: család, pihenés, tanulás, megújulás. Terveim szerint 2021. nyarán folytatom, immár végzett kineziológusként is, és ahogy eddig: empátiával, szakmai tudással támogatva az önismeret útján a hozzám fordulókat.


Kedves érdeklődők!

Elfoglaltságom esetén időpontegyeztetésre sms-ben van lehetőség a 70-9423236-os számon, vagy visszahívás kérhető.


Legnépszerűbb írásom a blogban továbbra is a "Nőiesség, férfiaság - mit jelent a női sor és a férfi sor a családállításban?" A bejegyzésben a női és a férfi erőről írok, azaz arról, hogy mi lehet az akadálya annak, ha nőként vagy férfiként nem érezzük, hogy a helyünkön lennénk.


Tájékoztatok minden kedves érdeklődőt, hogy egyéni és csoportos családállításra 2015. június 1-jétől új helyszínen, a XIV. kerületben, a Várna utca 12-14. szám alatt várok mindenkit!

Az elmúlt két évben "kinőttem" korábbi, szeretett helyemet és reményeim szerint e könnyebben megközelíthető helyszínen még többeknek tudok segíteni megoldást találni a problémákra.

Szeretettel várok mindenkit!:)


Egyéni állításra jelentkezés a 70-942-32-36 os telefonszámon.


Csoportos állításra jelentkezni az info@csaladrendszer.hu címen lehet. Csoportjaimat az érdeklődők számának függvényében szervezem, ezért annak aktuális időpontjáról e-mailben tudok felvilágosítást adni.


Kedves érdeklődők! 2013. októberétől szeretettel várok új, fix helyemen mindenkit, aki szeretne egyéni vagy csoportos családállításon részt venni! Cím: Petneházy utca 76/A.

Kapcsolat

dr. Barna Andrea családállító coach

Hívjon: 70-942-32-36
Írjon itt!

Keressen a facebook-on: Helyünk a világban

Legfrissebb bejegyzés

Testvérek - ki viseli a szülők terheit?

Családunk, amelybe születtünk egy rendszer. Minden tagja együtt alkot egy egészet, amely egyensúlyban van. A legjobb, ha mindenki a saját helyén, saját feladatait oldja meg, ez a mindenki számára...

Családállítás

Hellinger családállítás

Mi az a családállítás? Én így fogalmaznék: egy módszer arra, hogy rálássunk, mi az ami valójában zajlik a lelkünkben. Mindannyian teli vagyunk elképzelésekkel és magyarázatokkal arról, hogy miért teszünk ezt vagy azt, miért érezzük úgy magunkat, ahogy érezzük. De sokszor mégis megakadunk...

"Mintha nem is én lennék", "nem a saját életemet élem", "nem vagyok a helyemen" - sokan érezzük így, mások meg sem fogalmazzák magukban. A családállítás abban segít, hogy a valódi folyamatokkal tisztába jöjjünk. Nem azzal, ami látható, hanem azzal, ami tudattalanul bennünk zajlik, ami valójában vezérel. A jéghegy víz alatti részével. Például a családunkból hozott és öntudatlanul alkalmazott mintákkal, az életünkben korábban történt és fel nem dolgozott eseményekkel.

És még többet is ad. Nemcsak megláthatjuk "ami van", de változtathatunk! A családállítással feloldhatók azok a blokkok, amik tudatosan nem kezelhetők, amiknek nem is vagyunk tudatában, hogy léteznek. Csak érezzük őket. A szembesülés van hogy nem kellemes, hiszen ellentmondásban van jól felépített gondolati világunkkal, máskor katartikus hatású, mert "kimondódik" az, amit valahol eddig is éreztünk. De mindig segít és gyakran azonnal felszabadító hatású. Mert akármit is gondolhatunk, ha valójában az van, ami a lelkünkben van, hiszen az vezérel észrevétlenül.

A családállítás Bert Hellinger nevéhez kötődik, aki sokféle terápiás módszer tanulmányozása után ismerte fel, hogy létezik egyfajta közös "mező", amely összeköt bennünket őseinkkel, családunkkal, mindazokkal, akikkel az életünkben kapcsolatba kerülünk. Mindannyian össze vagyunk kötve egymással valamiféle láthatatlan rendszerben, így hatunk egymásra. Ez a kötés azonban - bár szeretetből fakadhat - mégis terhes lehet és gátolhat abban, hogy a saját sorsunkat éljük. Pedig azt kell élnünk, bármit is tartogasson. Csak így érezzük, hogy a "helyünkön vagyunk", azon a helyen a világban, ami kizárólag csak a miénk.

A Hellinger által felismert összefüggésekről és a családállítás alapjairól szóló írásom részletesen bemutatja a családrendszert és annak működését, röviden összefoglalva mindazt, amellyel megérthetjük min alapul a családállítás.

Csoportos családállítás

Hogyan történik a csoportos családállítás a gyakorlatban?

Az érdeklődők általában hallomás útján megismernek egy családállítót, vagy az interneten egy honlapot találva bejelentkeznek családállításra. Így létrejön egy csoport, ami változó létszámú lehet: én általában kisebb létszámú, 6-8 fős csoportokkal dolgozom, mert így családiasabb, bizalmasabb a légkör. Az a tapasztalat, hogy a csoportokban egymást segítő, nyitott emberek gyűlnek össze, akik aztán mások problémáiból is sokat tanulnak. Valahogy nem véletlen, hogy kik, milyen témák gyűlnek össze egy-egy napon... De a jelentkezők legtöbbször nem ismerik egymást, amikor összegyűlnek.

A csoportban részt vevők között vannak olyanok, akik saját problémájukat szeretnék megoldani, azaz saját témával jönnek, "állítani szeretnének". De lehetőség van arra is, hogy pusztán "résztvevőként", segítőként legyen jelen az, aki csak ismerkedik a módszerrel, vagy most éppen nem érzi, hogy állítani szeretne. A csoport tagjai egymás állításában segítenek azzal, hogy részt vesznek benne.

Aki állítást kér, néhány szóban elmondja milyen problémát szeretne megoldani, majd a családállító terapeutával konzultálva eldöntik, hogy kik illetve milyen fogalmak megjelenítésére van szükség. Bár a családállítás során csoporttitokkal dolgozunk, azaz konkrét beazonosítható információ nem kerülhet ki, mégis elképzelhető, hogy az állítást kérő nem akarja részletesen megosztani a csoporttal, hogy milyen problémán dolgozik. Erre lehetőség van.

Az állítást kérő ezután saját érzeteiből kiindulva kiválasztja azokat a csoporttagokat, akik képviselők lesznek. A kiválasztás egyszerűen csak a "szimpátia" alapján működik: ott állva a csoportban az állítást kérő megérzi, hogy kit szeretne arra az adott képviseletre. A kiválasztott képviselőket elhelyezi, azaz egyesével megkéri őket, képviseljenek egy adott személyt, vagy fogalmat. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy egyszerűen csak azt mondja: "képviseld azt, akire gondolok", azaz ne nevezze meg a képviselendő személyt vagy fogalmat.

Ezután a képviselők saját érzéseikre figyelve mozogni kezdenek a térben, illetve megfogalmazzák érzéseiket. Ez maga az állítás.

A kialakuló kép megmutatja mi az, ami a mélyben, a lélekben a problémát okozza. Az állítást kérő ráismerhet, hogy "mi az, ami van", és ez már önmagában katartikus erővel hat. Ha szükséges, a családállító terapeuta további képviselők beállításával "változtat" a képen, amivel a lélek képei is változnak és a kötések, blokkok feloldódnak.

Hogy a családállítás hatása mikor érezhető az nagyon változó: lehet ez egy-két nap, de néhány hónap is. Javasolni szoktuk, hogy az állításról két-három hétig részletesen ne beszéljen az, akinek állítása történt, inkább "eméssze meg", idézze fel gyakran a képet. Ne emelje tudatos szintre azzal, hogy szavakba önti és részletesen megfogalmazza, így mélyebb a hatása.

A családállítással kapcsolatos kérdésekről, gondolataimról, tapasztalataimról a blogban rendszeresen újabb írásaim olvashatók.

Hogyan működik a családállítás?

Egyéni családállítás

egyéni családállításAz egyéni családállítás a családállításnak olyan formája, amellyel lehetőség van egy-egy probléma mélyben meghúzódó okainak felismerésére anélkül, hogy csoportban való részvételre lenne szükség. Bár a csoportos családállítás a klasszikus módszer, azonban vannak esetek, amikor az egyéni állítás megfelelőbbnek tűnik. Az a tapasztalatom, hogy az egyéni családállítás is éppen olyan katartikus hatású, mint a csoportos.

Vannak, akik szívesebben fordulnak egyénileg családállítóhoz, mert nem szeretnének egy csoport előtt beszélni a problémáikról, zárkózottabbak. Előfordul, hogy a hosszabb távollét, amelyet egy csoportos családállításon való részvétel jelent, ahol hat- nyolc állítás is történik, nem megoldható. Vagy egyszerűen csak szeretnék megismerni a módszert anélkül, hogy mások állításain is részt vennének. Az is lehet, hogy olvasva a módszerről kedvet kap hozzá valaki, de éppen nem indul csoport a számára szimpatikus családállítónál. Az egyéni családállítás ilyenkor is jó megoldás lehet.

Az egyéni családállítás során a családállító terapeutával személyesebb kapcsolat alakul ki, lehetőség van részletesebben beszélni a problémáról és az azzal kapcsolatos állításról. A családállítás gyógyító ereje és hatása tapasztalatom szerint nem köthető ahhoz, hogy csoportban vagy egyénileg történt-e.

A családállítás hátteréről szeretettel ajánlom írásaimat, amelyek bemutatják a családállítás Bert Hellinger által felismert alapjait, és azt, hogyan működik a családállítás.

A gyakorlatban az egyéni családállítás esetén a képzett családállító és az állítást kérő röviden megbeszélik mi az a probléma, amivel az állítást kérő foglalkozni szeretne. A családállító coach javaslata alapján az állítást kérő dönt, hogy kik, illetve milyen fogalmak megjelenítésével kezdik el az állítást. A személyeket vagy fogalmakat egy-egy színes kartonlap "képviseli", amelyeket az állítást kérő elhelyez a földön. Természetesen köztük van egy magát az állítást kérőt képviselő kartonlap is.

Az állítást vezető családállító coach a lapokra egyesével ráállva megfogalmazza azokat az érzéseket, amelyeket ott állva érez, illetve megteszi azokat a mozgásokat, amelyek vezérlik az adott képviseletben. Így kialakul egy kép, azaz az állítást kérő látni fogja, hogy az adott személyek - és saját - lelkében valójában mi zajlik. Maga a felismerés is nagy hatással van, azonban ha kötések, elakadások láthatóak, akkor a családállító coach további kartonlapok elhelyezésével átalakítja a képet, vagy kimond egy-egy mondatot, amivel az oldás megtörténik.

A családállító coach arra is megkérheti az állítást kérőt, hogy álljon rá az őt saját magát képviselő kartonlapra, így nemcsak látni, de érezni is fogja azokat az érzeteket, amelyek megjelentek a képben. Ez segíti az állítás erősebb hatását. Változó, hogy az "eredmény" mikor jelentkezik, azaz mikor indulnak el azok a változások az állítást kereső életében, amelyek a problémája megoldásához vezetnek. De az a tapasztalat, hogy már maga az állítás nagy hatással van az állítást kérőre, azaz szinte rögtön elindul benne valamiféle változás, átalakulás.

Az egyéni családállítás hossza változó, de nagyjából egy órát vesz igénybe, ugyanúgy, mint ha csoporttal állítunk a problémára.

A blogban további olvasnivalók találhatók az egyéni családállításról is:-)

e-mail icon Facebook icon